Meduňka,  Rady a tipy

RECEPT NA VÍKEND: uvařte si skvělou polévku!

Tento víkend patří mezi ty chladnější, a tak možná přijde k chuti miska teplé vydatné polévky. Vyzkoušejte některý z receptů z naší oblíbené a osvědčené BRAMBOROVÉ KUCHAŘKY od M. Šebestové. (Kniha vyšla v meduňkové edici a je k dostání přes náš e -shop).  Budete překvapeni, co všechno se dá vykouzlit z „obyčejných“ brambor

Bramborová polévka podle zahradníka
3 velké brambory, 1 pórek, půlka řapíkatého celeru, půlka menší brokolice, 3 lžíce másla, 200 g čerstvých hub, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, libeček
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme pokrájený pórek a řapíkatý celer, orestujeme, vložíme očištěné, nakrájené houby (pokud použijeme sušené, namočené předtím do vody). Zalijeme horkou vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, nové koření a vaříme 10 minut. Vsypeme na kostičky nakrájené brambory a vaříme téměř do měkka. Zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a necháme povařit. Nakonec přidáme na malinké růžičky rozdělenou brokolici. Už jen krátce vaříme. Podle chuti osolíme, opepříme a zdobíme majoránkou a sekaným libečkem.


Polévka jugoslávské babičky
400 g brambor, 5 stroužků česneku, sůl, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 zeleninový bujon, 1 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka kypřicího prášku, 1 lžička oleje, petrželka
Brambory, oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, přidáme, bujon, koření a sůl a vaříme do měkka. Z vajíčka, hladké mouky, kypřicího prášku a oleje uděláme těsto, malou lžičkou vykrajujeme nočky a zavařujeme je do polévky. Když jsou uvařené, přidáme utřený česnek se solí. Hotovou polévku zdobíme na talířích sekanou petrželkou.