Rozhovory

Z dubnové Meduňky: rozhovor s astropsycholožkou a terapeutkou Marií Plochovou Hlávkovou

Vím, že to dobré v člověku skutečně existuje

Astropsycholožka a terapeutka Maruška Plochová Hlávková spolupracuje s Meduňkou od jejího počátku, v rubrice Astroporadna radila čtenářům s jejich problémy, kromě toho napsala řadu inspirativních článků na různá témata.
S velkým zájmem čtenářů se setkaly její knihy Hvězdy a duše (2010) a Léčení duše aneb Cesta k sobě (2013), v nichž formulovala některé zkušenosti ze své bohaté praxe (obě vyšly v edici Knihovnička Meduňky). V současné době Marie připravila další knihu, v níž popisuje celou svou terapeutickou metodu a inspiruje všechny zájemce o práci na sobě. O tom všem, i o mnohém dalším, jsme si spolu povídaly v následujícím rozhovoru.

Ohlédnutí…

Od předcházejícího velkého rozhovoru pro Meduňku, který vyšel v souvislosti s vydáním tvé knihy Hvězdy a duše, uplynulo devět let. Co se od té doby stalo v tvém životě?
Změnilo se hodně. V době, kdy jsem vydala knihu Hvězdy a duše, jsem byla na určité vnitřní křižovatce. Bylo mi 35 let, už 11 let jsem pracovala jako astropsycholožka a terapeutka, byla v tom úspěšná, moje čekárna byla stále plná klientů. Zároveň jsem jako „hobby“ dělala doktorát z výtvarného umění a měla v této oblasti našlápnuto ke slibné akademické kariéře, mohla jsem udělat „výhybku“ a zajet do univerzitních vod, učit na vysoké škole, dokonce jsem dostala konkrétní nabídku. Ovšem to, co nastalo po vydání knihy Hvězdy a duše, mi ukázalo jasný směr. Ozývalo se mi tolik lidí, kteří na sobě chtěli opravdu hloubkově pracovat, dostala jsem tak velké množství děkovných mailů, že mne tento silný proud doslova pohltil. Vyhledávali mne lidé, kteří byli po přečtení mojí knihy už připraveni na hlubinnou práci na sobě. Tahle neuvěřitelně silná vlna, trvající vlastně až doposud, mi ukázala, že moje práce s klienty má smysl a může druhým opravdu pomoci. S lehkostí v srdci jsem tedy odmítla nabídku vyučovat na univerzitě, absolvovala jsem pak ještě výcvik kraniosakrální biodynamiky a své možnosti práce s klienty tak ještě rozšířila o tuto úžasně účinnou tělesnou metodu.
A změnil se i můj soukromý život – po vydání knihy Hvězdy a duše jsem se seznámila se svým manželem Pavlem, což je člověk, se kterým si skvěle rozumíme a vzájemně rezonujeme, i když on vychází z velmi mužských východisek, kromě jiného je mnohonásobným mistrem republiky v kickboxu. Jsme nejen manželé, ale i spolupracovníci, o čemž bude ještě řeč.

Dvacet let pracuješ s klienty, vyslechla jsi stovky příběhů, řešíte nejrůznější témata.
Co nejdůležitějšího ses za tu dobu naučila? Dozvídáš se při terapiích něco i o sobě?
Za nejdůležitější považuji poznání, že za každým naším trápením stojí vždy nějaká historická „díra“, psychické zranění, nedostatek lásky, generační zátěže, nebo obecně trauma a to, že dotyčný člověk narazil na temnotu a zraněnost druhých lidí, kteří se nechovali lidsky. Všechna bolest podle mého názoru pramení z historického vývoje šedé kůry mozkové odstřižené od našich původních zdravých instinktů a pudů, od přirozených emocí. Stačí, když si člověk přečte takovou základní knihu, jako je Škola malého stromu od Forresta Cartera. Na ní je vidět celá tragédie naší civilizace a to, do jakých temnot jsme se dostali vlivem zdeformovaného rozumu odstřiženého od lidskosti a přirozenosti. S klienty tedy ve skutečnosti stále procházím příběhy utrpení, i když pokaždé v jiných reáliích. Vždy je potřeba hodně soucitu a pochopení, aby se rány začaly zacelovat.
O sobě se dozvídám mnohé, protože terapeuty jsme se přece stali právě proto, že jsme sami kdysi zažili nějaké „díry“, jen jsme oproti klientům ve vývoji o kousek v předstihu a máme nad situací nadhled. Ale stejně se nakonec v příbězích klientů dívám znovu a znovu sama na sebe.

Metoda hlubinné přestrukturace

Právě jsi dokončila knihu Hlubinná přestrukturace, můžeš ji čtenářům představit?
Kniha Hlubinná přestrukturace je jakýsi „alchymický extrakt“ toho nejlepšího, co jsem se při práci s klienty naučila. Přináší ve zhutněné podobě moje hlavní postupy a metody, které mi za těch dvacet let při práci s klienty fungovaly, a to vše ukazuji na skutečných příkladech z mé praxe, takže se nejedná o nějakou suchou teorii, ale doslova o praktickou příručku práce na sobě. Prezentuji v ní svou osobitou a originální metodu práce na sobě, kterou jsem vytvořila a nazvala „hlubinná přestrukturace“ a popisuji své hlavní krédo, jímž je hledání hlubších příčin problémů. Právě tento můj přístup klienti vždy nejvíce oceňovali. Často jsem slýchala výkřiky typu: „Proč mi to někdo neřekl už dřív? Je to tak jednoduché! To je neuvěřitelné, jak to do sebe zapadá!“ a podobně. Kniha Hlubinná přestrukturace tedy popisuje hlavní principy mé práce a zároveň se snaží pomoci druhým, inspirovat je a navést k tomu, aby i oni sami zkusili na svůj život nahlížet jinou perspektivou, novým hlubinným pohledem, který jde k jádru problému a nezůstává jen na povrchu. Chci ukázat čtenářům, že se nemusí

Proč ses rozhodla tuto knihu napsat a tím vlastně svou originální metodu vydat všem?
Celá léta jsem poslouchala příběhy klientů a najednou mi začalo docházet, že se vzorce jejich vnitřního prožívání opakují. Když jsem posté vystopovala v příběhu klienta vzorec nechtěnosti se stejnými prožitky a následky, mnohokrát viděla, jak jsou klienti znecitlivělí vůči sobě samým, jak „nekopou“ za sebe, ale dokonce omlouvají ty, kteří jim ničili život, když jsem to znovu a znovu musela být já, kdo je učil něco k sobě cítit nebo s emocemi konstruktivně pracovat, pochopila jsem, že u mnoha lidí existují podobné duševní zákonitosti a není to náhoda. Přistihla jsem se, že říkám stále dokola stejné věty a ony klienty vždy osloví, protože přesně tyto věty dotyčný v daný moment potřebuje slyšet, aby „to zaklaplo“. Začala jsem si tedy uvědomovat, že v práci na sobě existují opakující se zákonitosti a schémata, a také jsem si začala připouštět, že můj způsob práce je originální a nedá se zaškatulkovat do žádného jiného terapeutického směru.
A pak jsem jednoho dne v květnu 2018 čekala po práci na autobus v Praze na Kačerově. Najednou mou myslí projela jako blesk informace, že bych měla napsat knihu, která bude sumarizovat mé zkušenosti a základní vzorce potíží klientů a že by to byla má vlastní osobitá metoda práce na sobě s názvem Hlubinná přestrukturace. Byla jsem z toho nápadu dost překvapená, protože jsem v té době byla doslova zavalená klienty, cítila se přepracovaná a naopak jsem chtěla své pracovní dny zredukovat. A najednou, že „prý mám vytvořit svou vlastní metodu“ a napsat o tom knihu? Vůbec jsem tomu nerozuměla. To by samozřejmě vedlo ještě k většímu pracovnímu nasazení, což jsem vůbec neplánovala. Nicméně jsem se tomu „podivnému“ nápadu otevřela a během desetiminutové cesty autobusem jsem napsala názvy všech dvanácti kapitol, které jsou v nezměněné podobě teď v knize.
Přiznávám, že jsem z toho stále překvapená. V září jsem po večerech začala knihu psát a šlo to úplně samo, za čtyři a půl měsíce jsem ji měla napsanou. Nikdy v životě jsem nenapsala tak dlouhou knihu takovým tempem, ale nesla mě nějaká vyšší síla, jinak bych to nemohla fyzicky zvládnout.
A právě proto, že celý tento projekt, svou metodu a i knihu vnímám jako „poselství Universa“, rozhodla jsem se, že si nic nebudu držet pod zámkem. Získala jsem dojem, že mnou mají projít informace, které mají posloužit druhým, a to by nebylo možné, kdybych sdílení informací blokovala nějakými autorskými právy. Budu ráda, když moje metoda a moje postupy pomůžou druhým na cestě k sobě, nebo dokonce budou pro začínající terapeuty návodem a inspirací, jak pomáhat druhým…

Celý rozsáhlý rozhovor si přečtete v dubnovém čísle Meduňky.

Info o knize: http://centrum-vedomi.cz

Koupit Meduňku