Knihovnička Meduňky,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Zázvor 4x jinak

Zázvor je proslulý hlavně pro uklidňující účinky na podrážděný žaludek. Účinkuje při nejrůznějších zažívacích potížích, pomáhá od nadýmání, po těžké nevolnosti a zvracení. Dále se hojně používá ke zmírnění potíží při prochladnutí a artritických bolestech. Je známý též jako velmi účinné afrodiziakum, večerní nápoj z tohoto kořene opravdu dělá zázraky!

Prohřívací zázvorový čaj

Potřebujeme: 2 lžíce nastrouhaného kořene zázvoru, 1/2 litru vroucí vody, šťávu z 2 citronů, 2 lžíce medu
Postup: Zázvor zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme, přidáme med a citronovou šťávu, promícháme a můžeme popíjet.

Zázvorový čaj na dobré zažívání

Potřebujeme: 1 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného kořene, 2 dl vroucí vody
Postup: Zázvor přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích. Zázvorový čaj nepijeme nikdy na lačno, citlivé jedince by mohl dráždit.

Zázvorový čaj při respiračních onemocněních

Protizánětlivé vlastnosti zázvoru pomáhají také zmírňovat křeče průdušek při nachlazení a chřipce. Při laryngitidě účinně pomáhá vyplachování hrdla výše uvedeným čajem. Alternativní medicína doporučuje ke

zmírnění respiračních onemocnění užívat 2× denně 1 čajovou lžičku čerstvé šťávy z tohoto kořene smíchanou s 1 lžicí medu.

Zázvor tiší záněty a bolesti kloubů

Zázvor má navíc také analgetické a protizánětlivé účinky, které pomáhají snížit bolesti při zánětech kloubů či svalových křečích. Tuto rostlinu je nutné užívat pravidelně po dobu 2–3 měsíců, nejlépe ve formě čaje či tinktury.
(z knihy S. Procházkové Vítej, zimo bílá, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky, získáte ji přes náš e- shop)

Koupit Meduňku