Recepty

ZAJÍMAVÝ RECEPT PRO VÁS: Dýně, kroupy nejsou hloupý, aneb netradiční kroupový salát

Zimní recept na skvělý, zdravý a jednoduchý salát pro nás připravila naše spolupracovnice, lektorka hormonální jógy Yvona Švecová…

Kroupy mám neodmyslitelně spojené s Vánoci. Na Štědrý den u nás na Šumavě vždycky zavoněl staročeský kuba a moje milovaná babička nestačila odhánět hladové strávníky od plotny.
Recept na kubu s česnekem a houbami je notoricky známý, ale co takhle použít kroupy trochu netradičně a připravit si chutný zimní salát?

Ječné kroupy jsou plné křemíku a krásně nás prohřejí, podporují a pročišťují trávení, snižují hladinu krevního cukru, prostě kroupy jsou dobrá volba po celý rok.

Budeme potřebovat asi 200 g velkých ječných krup, čtvrtinu dýně hokkaidó, jedno avokádo, 2 menší cibule, chilli koření, máslo (ideálně ghí), umeocet, sůl, pepř, mlsné jazýčky si ještě připraví vlašské ořechy a dýňový olej. Nejdříve uvaříme kroupy, slijeme je (vývar z krup je léčivý – nevylévat, je výborný při zánětu močových cest) a ochutíme umeoctem. Mezitím si osmažíme kousky dýně na másle, pro lepší chuť poprášíme chilli kořením, nejlepší jsou rozemleté uzené chilli papričky „chipotle“, osolíme a mírně opepříme. Po změknutí je přidáme ke kroupám a na zbylém tuku osmažíme na proužky nakrájené cibulky. Přidáme nakrájené avokádo, pyšnící se přezdívkou rostinné máslo a botanickým názvem hruškovec přelahodný, a vše promícháme. Můžeme přidat vlašské ořechy a salát na talíři pak ještě přelít troškou dýňového oleje. Dobu přípravy jsem změřila na 30 minut.
Přeji Vám dobrou chuť a pevné zdraví i v těchto chladných zimních dnech!

Yvona Švecová

Koupit Meduňku