Meduňka

Nachladit se mohou i naši zvířecí přátelé

Všimli jste si, že v těchto dnech venčí mnoho lidí své pejsky oblečené do teplých zimních oblečků? I naši čtyřnozí kamarádi se totiž mohou nachladit a dostat horečku nebo kašel... Jak jim můžeme pomoci nebo nachlazení předcházet, radí naše spolupracovnice Simona Procházková

Když mají horečku…
Horečka je obranná rekce organismu, který tak sám bojuje s choroboplodnými zárodky. Zvířatům měříme teplotu v konečníku, u samiček můžeme i v pochvě. Než začneme měřit, musí být zvíře v klidovém stavu. U pejsků do 1 roku lze naměřit fyziologicky teplotu do 39,5 stupňů Celsia. U starších pak 39 stupňů Celsia. Jestliže přesáhne teplota 41 stupňů Celsia, tak bychom ji měli začít postupně snižovat. U koček lze fyziologicky naměřit teplotu 38-39 stupňů Celsia. Jestliže přesáhne 40 stupňů, pak ji začínáme snižovat.
Pokud vysokou teplotu začneme ihned snižovat chemickými léky, nedáme tělu šanci, což není dobré. Zvýšenou tělesnou teplotu u zvířete se snažíme snižovat především alternativně, to znamená podáváním čaje z bezového a lipového květu. Připravíme si ho tímto způsobem: 1 lžíci bezových květů a 1 lžíci lipových květů přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 10 minut louhovat. Pak scedíme. Čaj podáváme malým pejskům a kočkám po lžičce, větším po lžíci co dvě hodiny.

Horečku pomůžou snížit zábaly
Teplotu snížíme studenými zábaly, nejdříve jen nohou, při vysoké horečce pak celého těla..

Cibulové ponožky
Cibulové ponožky mají silný čistící efekt, regulují proces látkové výměny, uvolňují hlen, mírní bolesti, přes reflexní zóny na chodidlech mohou rozvinout účinek na celé tělo. Připravíme si je tak, že rozkrájíme nadrobno 1 velkou cibuli, rozložíme ji na lněný nebo bavlněný šátek, rozmačkáme ji a ohřejeme na pergamenovém papíru na topení nebo na obrácené pokličce hrnce. Nakonec položíme na packy, tak aby se cibule dotýkala polštářků zvířete, přetáhneme přes ně ponožku, packy udržujeme v teple. Zvířátko by mělo mít ponožky po celou noc.

Rýma a kašel

Cibulové pytlíčky
Cibulové pytlíčky pomáhají uvolňovat hlen, doporučuji je aplikovat u zvířat, která mají rýmu a kašel. Díky pytlíčkům se během noci lehčeji odpočívá, protože se jim uvolní ucpaný čenich. Pytlík si připravíme tak, že nadrobno nakrájíme 1 velkou cibuli, nasypeme ji do lněného nebo bavlněného šátku, rozmačkáme, zavážeme a pověsíme blízko hlavy zvířete. Necháme ho viset po celou noc.

Přírodní antibiotika pomůžou zmírnit obtíže
Tinktura z lichořeřišnice či grapefruitového semínka jsou vynikajícími přírodními antibiotiky a bez vedlejších účinků. Užívají se po dobu 3 týdnů (kvůli recidivě) v tomto množství:
Pejskům a kočkám do 5 kil – 2 x denně 4 kapky do jídla
Pejskům a kočkám do 10 kil – 2 x denně 7 kapek do jídla
Pejskům od 10 – 20 kil – 2 x denně 15 kapek
Pejskům od 20 – 30 kil – 2 x denně 20 kapek
Pejskům od 30 – 50 kil – 2 x denně 25 kapek
Pejskům od 50 – 80 kil – 2 x denně 30 kapek

Velkým pomocníkem jsou vitaminy
Vitamin C, A, E, skupiny B a další cenné látky obsahuje v přírodní formě a dostatečném množství rakytník řešetlákový. Je k dostání ve formě čaje, sirupu či šťávy.

Dávkování šťávy z rakytníku
Pejskům a kočičkám do 10 kil – 1 x denně půl lžičky šťávy
Pejskům od 10 – 20 kil – 1 x denně 1 lžičku šťávy
Pejskům od 20 – 30 kil – 1 x denně 1,5 lžičky šťávy
Pejskům od 30 – 50 kil – 1 x denně 2 lžičky šťávy
Pejskům od 50 – 80 kil – 1 x denně 2,5 lžičky šťávy

Pejsci a posílení imunitního systému:
Budete se možná divit, ale i zvířata potřebují posilovat obranyschopnost organismu. Výbornou bylinkou pro tyto účely je třapatka nachová – echinacea. Vhodná je ve formě čaje čil tinktury. Osvědčila se mi v kombinaci s betaglukany, což jsou léčivé posilující látky z hřibů – hlívy ústřičné, šiitaké, jidášova ucha a žampionu. Tinkturu z echinacei a hlívy se může užívat zároveň.

Tinktura z echinacei
Dvě lžíce květů, listů nebo kořenů třapatky zalijeme 3 dl 60% lihu. Vše necháme čtrnáct dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do tmavé sklenice.

Užívání tinktury

Doporučené dávkování:
Pejskům a kočkám do 10 kil – 2 x denně 2 kapky do jídla
Pejskům od 10 – 20 kil – 2 x denně 5 kapek
Pejskům od 20 – 30 kil – 2 x denně 10 kapek
Pejskům od 30 – 50 kil – 2 x denně 15 kapek
Pejskům od 50 – 80 kil – 2 x denně 20 kapek

Kdy posilovat obranyschopnost zvířete?
Imunitní systém zvířete bychom měli posilovat každý rok po dobu 3 měsíců, nejlépe na podzim. Pokud vnímáme, že je zvíře oslabeno můžeme nasadit kúru kdykoliv během roku.
Na posílení obranyschopnosti můžeme použít i tinkturu z eleuterokoku, lapacha, vilcacory, kozince nebo šípkové hálky.

Koupit Meduňku