2019,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 1/2019

Vážení a milí čtenáři,

přichází rok 2019 a je to tedy už 15 let, co vyšlo první číslo Meduňky. A protože za tu dobu naše společnost prošla poměrně bouřlivým vývojem, vyvíjel se a měnil i náš časopis. Stále však reflektuje nejrůznější trendy k udržení zdraví, dobré kondice i nálady a hodlá v tom pokračovat i nadále.

Zdravotnictví je oblast, která vždy nejlépe ukazuje, jak si daná společnost stojí. Znovu jsem si to uvědomila, když jsem se v listopadu zúčastnila setkání novinářů na konferenci Zdravotnictví 2019, která si dala za cíl zodpovědět klíčové otázky tohoto rezortu pro příští období. Zúčastnili se jí i členové vlády a informace, které jsem se zde dozvěděla, byly opravdu zajímavé. Nejpalčivějším problémem je nyní personální krize, zejména nedostatek praktických lékařů a zdravotních sester. Specialistů je však u nás naopak nadbytek. Zdravotní péče je nadužívána, takže máme nejvyšší počet kontaktů mezi pacienty a lékaři v EU, s čímž souvisí plýtvání finančními prostředky. Léky jsou v naší zemi údajně velmi levné a rovněž jsou zneužívány. Bylo uvedeno, že v roce 2019 vláda počítá s investicemi do zdravotnictví ve výši 2,7 mld. korun, i s evropskými penězi by to mělo být 6,5 mld., čímž by všechny základní požadavky pro příští rok měly být uspokojeny.

Nutné je podpořit rodiny, neboť současný počet porodů na jednu ženu v produktivním věku činí 1,71, ale žádoucí je 2,1. Řešila se i otázka zdravotních pojišťoven, kterých je u nás v současnosti sedm. Je lepší, aby si konkurovaly, nebo by se měly zestátnit? Také byla řeč o přípravě povinného zdravotního pojištění pro cizince atd. atd.

Bylo patrné, že problémů v tomto rezortu neubývá, jenže bohužel neubývá ani lidí vyžadujících zdravotní péči, a ta je i vzhledem ke vzdělávání zdravotníků velmi nákladná. Tím spíše se pozastavuji nad tím, proč je stále vyvíjena tak silná represe proti jiným nežli medikamentózním a operačním způsobům léčby, jež lidem pomáhají navzdory tomu, že nespadají do obrazu moderní západní medicíny. Například takové placebo. Stále je zesměšňováno, přestože nic nestojí a u chronických potíží je jeho účinnost 40 až 60 %! Podle MUDr. Jana Vavrečky bychom spíše než o placebu měli mluvit o úžasných samoléčebných schopnostech lidského organis-mu, které jsou dosud naprosto nedoceněny. Podle něj tkví právě v tom největší tajemství medicíny. Kdybychom tento potenciál dokázali docenit, ušetřilo by se mnoho zdravotní péče, jenže v materiálně orientované společností zacílené na zisk se tato výhybka přehazuje těžko. A jak k tomu v budoucnosti dojde, se můžeme jen dohadovat.

Určitě nejsem sama, komu moderní medicína při akutním zdravotním problému pomohla zásadním způsobem, a dokonce i zachránila život. Nicméně také víme, že u chronických potíží už tak mocná není, protože tady je ve hře mimo biologie a chemie ještě něco jiného. Zde může pomoci k uzdravení i síla lidské duše, kterou však moderní medicína zcela ignoruje. Aby se oficiálně dokázala otevřít i tomu, co ji přesahuje a co se nedá změřit ani zvážit, je proto jedním z mých velkých přání nejen do nového roku 2019. Jako jednotlivci i celá společnost se totiž potřebujeme uzdravit nejen na těle, ale i na duchu.

S láskou

Věra Keilová

Setkání s Moojim            6

Mgr. Věra Keilová

 

Okénko do čínského zvěrokruhu: Buvol                9

Eva Joachimová

 

TÉMA: JAK SI V ŽIVOTĚ UDRŽET RADOST

 

Smích i pláč na miskách vah              10

MUDr. Radkin Honzák

 

Radost nehledejte – najde si vás sama!                 12

Jan Menděl

 

Pro radost našich dětí    13

Mgr. Martina Vrbická

 

Radujme se, veselme se                        15

Ing. Yvona Švecová

 

Nezapomínejme na radost                  16

Ing. Hana Fedora Smejtková

 

Kdo nemá česnek pod postelí, 

bývá často nemocný       18

Václav Větvička

 

Energie roku 2019 aneb Co nás čeká                      20

Milena Králová

 

Význam péče o duševní zdraví          22

Ing. Vít Syrový

 

Píseň mého srdce             26

Ing. Jiří Mazánek

 

Když jsme unaveni         28

Renata Petříčková

 

Antibakteriální účinky 

křídlatky japonské         30

prof. Ing. Pavel Valíček, DrSc.

 

Celiakie a bezlepková dieta                34

Stanislava Nováková, DiS.

 

Tai-chi – zábavná a zdravá meditace                     36

Petr Lacina

 

O Plaváčkovi, Vševědovi 

a šancích středního věku                      38

Ing. Věra Šimonová

 

Hlavní chyby, kterých se dopouštíme 

ve výživě     40

MUDr. Ludmila Eleková

 

Léčebné obrazce: psychické 

potíže a deprese                42

Jan Hnilica

 

Čínský zodiak a zdravotní zátěže     44

Eva Joachimová

 

Astrokukátko                   46

Ing. Zdeněk Bohuslav

Koupit Meduňku